Recomandari pentru ciocane rotopercutoareRandamentul maxim al unui ciocan rotopercutor se obtine dupa aproximativ 1 min de la inceperea lucrului. De aceea porniti si lasati ciocanul sa mearga in gol un timp scurt pentru a permite mecanismului pneumatic sa se incalzeasca si sa intre in regim de functionare optim.

UNGETI PERIODIC COADA BURGHIULUI
Folositi o cantitate mica de vaselina (aprox.1-2g).
Ungerea periodica va asigura o functionare corecta a portsculei fara riscul de blocare.

INLOCUITI INTOTDEAUNA CALOTA DE CAUCIUC A PORTSCULEI - atunci cand burghiul aluneca usor in interior.
O calota uzata permite patrunderea cu usurinta in portscula a prafului rezultat in urma gauririi si va accelera uzura partilor componente a portsculei.

EVITATI BLOCAREA BURGHIULUI IN MATERIAL- scoateti periodic burghiul pentru a permite evacuarea prafului rezultat.
Blocarea burghiului duce la declansarea si uzura ambreiajului masinii. Un ambreiaj uzat va declansa (patina) chiar si atunci cAnd se folosec burghie de dimensiuni mici (Ø6mm, Ø8mm).

NU FOLOSITI BURGHIE DE DIAMETRU MAI MARE DECAT CEL RECOMANDAT.
Pentru prelungirea duratei de viata a matinii ti reducerea uzurii, este bine sa folositi burghie cu un diametru de maxim 85% din diametrul recomandat.
Atunci cand aveti nevoie de gaurire cu un burghiu de dimensiunea maxima admisa pentru un anume tip de matina, va recomandam sa utilizati o matina din categoria imediat superioara. Astfel veti evita uzurile premature ti veti obtine un randament superior.

FOLOSITI NUMAI BURGHIE DE MARCA TI DE PROVENIENTA VERIFICATA.
Folosirea unor burghie sau dalti de provenienta necunoscuta poate avea ca efect „inflorirea” cozii ti blocarea in matina. Scoaterea ulterioara implica aproape intotdeauna distrugerea portsculei matinii.


RECOMANDARI SPECIFICE PENTRU CIOCANELE ROTOPERCUTOARE SDS–PLUS.

Aceste matini sunt destinate in special gauririi in beton ca functie principala si pot avea ca functii secundare gaurirea fara percutie (pentru gaurire in lemn, metal, plastic) si daltuirea.
Trebuie avut in vedere faptul ca viteza de rotatie fiind relativ mica (cca 1000 – 1100 rpm), randamentul matinii in cazul gauririi metalului va fi unul satisfacator, fiind sub perfomantele unei masini specifice de gaurit a carei turatie este de peste 2200 rpm.
Modelele care au functia de daltuire, vor trebui folosite numai pentru daltuiri usoare gen decopertare faianta, gresie, energia de impact fiind relativ mica in comparatie cu a unui demolator din aceeasi clasa.
Energia de impact a unui ciocan rotopercutor si a unui demolator usor din aceeasi clasa, sunt semnificativ diferite in avantajul demolatorului. intotdeauna un demolator, avAnd doar functia de daltuire, va fi mult mai eficient fiind conceput pentru a realiza NUMAI o singura operatie. in acest caz, energia motorului este canalizata doar intr-o singura directie – cea de daltuire.
in cazul rotopercutoarelor, energia motorului este canalizata catre doua mecanisme:
- de percutie
- de rotire.